Снимка БулфотоВсеки десети служител слива отпуската с болничен. Това каза за

...
Снимка БулфотоВсеки десети служител слива отпуската с болничен. Това каза за
Коментари Харесай

Всеки десети българин прави шашми с болнични

Снимка Булфото

Всеки десети чиновник слива отпуската с болничен. Това каза за „ Монитор “ Любомир Левичаров, който е стопански анализатор към Българската търговско-промишлена палата (БТПП ).

Освен загуба на работна мощ, порочната процедура коствала на фирмите и забележителен финансов запас, който можел да се пренасочи или към рационализация на производството, или към повишение квалификацията на личния състав. Според Левичаров придобиването на нови пълномощия, свързани с дигитализацията било от изключителна значимост. Затова бизнесът упорства за унищожаване на отговорностите на работодателите да заплащат първите 3 дни при краткотрайна нетрудоспособност. Проучването на БТПП демонстрира още, че при 8% от компаниите краткотрайната нетрудоспособност водела до пропускане на поръчки.

Освен това практиката в случай че националните празници са в средата на седмицата да се сливат с почивните дни също продължавала. Злоупотребите с болнични принудили някои компании да наемат чиновник, който да дава отговор за краткотрайната нетрудоспособност на служащите. В отговорностите им влизало той да ревизира дали лицето в реалност е под домашно лекуване, изяснява Левичаров. През летните месеци пък чиновници си взимали приблизително сред 5 и 10 дни отпуска, като максимален напор имало през август. При 44% от компаниите почивката не е довела до загуби.

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР